Inzicht in uw energieverbruik

Meten is weten, en door te weten wordt u bewuster van uw energieverbruik. Dat is de eerste stap naar energiebesparing, en daarmee kostenverlaging en een betere leefomgeving.

Wat verbruikt een vergelijkbaar huishouden aan gas en elektra?

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1500 m3 gas en 3300 kWh elektriciteit per jaar. Dat geeft een gemiddelde energierekening van € 1735 euro per jaar (prijspeil 2016). Hiervan zijn € 95 vaste kosten (meterhuur en transportkosten minus de heffingskorting). Ongeveer € 990 gaat op aan gas en € 650 aan stroom. Er zijn grote verschillen tussen huishoudens. Daarom is het gemiddelde geen goed vergelijkingspunt voor de vraag of uw verbruik in uw situatie hoog of laag is. U moet rekening houden met het soort huis waarin u woont (klein appartement of groot vrijstaand huis), het bouwjaar (oude woning of modern nieuwbouwhuis) en het aantal bewoners. Slechts 6 procent van uw jaarlijkse energierekening bestaat uit vaste kosten, waar u geen invloed op hebt.

U kunt een energieverbruikscheck doen via de site van Milieucentraal.
 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe krijg ik meer inzicht in mijn energieverbruik

Met een energieverbruiksmanager krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik. En daarmee ook grip op de energierekening. U kunt iedere dag of bij sommige producten zelfs ieder moment zien wat het verbruik is. 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62