Isolatie

Ongeveer 3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is een gemiste kans voor comfortabel wonen, een lagere energierekening en het klimaat. Wat kunt u doen om de isolatie van uw woning te verbeteren?

Kan ik een duurzaamheidslening aanvragen in de gemeente Westervoort?
Wilt u uw huis energiezuinig maken om zo uw woonlasten te verlagen en bij te dragen aan een beter milieu? Met de Duurzaamheidslening kunt u tegen gunstige voorwaarden geld lenen. Met dit geld neemt u energiebesparende maatregelen voor uw woning.

De gemeente Westervoort biedt woningeigenaren de mogelijkheid om via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) een Duurzaamheidslening af te sluiten. Woningeigenaren met een woning met een bouwjaar tot 1986 kunnen maximaal € 10.000 lenen voor energiebesparende en -opwekkende maatregelen aan de woning.

De duurzaamheidslening is bedoeld voor de financiering van de werkelijke kosten van:

 • duurzaamheidsmaatregelen
 • energiebesparingsadvies
 • maatwerkadviezen
 • voor eigen woningen in de gemeente Westervoort.

U kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 10.000 lenen. Bij de aanvraag om een lening hoort ook een financiële onderbouwing bijvoorbeeld met offertes of prijslijsten van materialen.

De voorwaarden voor een lening zijn:

 • Het gaat om een bestaande particuliere woning in de gemeente Westervoort.
 • De woning is bestemd voor permanente bewoning.
 • De woning wordt bewoond door de eigenaar.
 • De werkzaamheden waarvoor de lening wordt aangevraagd zijn nog niet uitgevoerd op het moment waarop de lening wordt aangevraagd.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Kan ik gebruik maken van de "Subsidie energiebesparing eigen huis" voor isolatiemaatregelen?

Voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas kun je vanaf 2 september 2019 de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aanvragen. Voorwaarde is dat je ten minste 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren.

De SEEH voor eigenaar én bewoner loopt vanaf 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. Dit betekent dat je subsidie kunt aanvragen voor maatregelen die na 15 augustus 2019 zijn uitgevoerd. Deze subsidie kun je aanvragen vanaf 2 september 2019.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Wil je in aanmerking komen voor de SEEH voor eigenaar én bewoner? Bekijk dan eerst welke energiebesparende maatregelen onder deze regeling vallen. Daarnaast kan het interessant zijn om aanvullende energiebesparende maatregelen uit te voeren. Wil je jouw woning drastisch laten verbeteren, lees dan ook de informatie over de subsidie voor een zeer energiezuinig pakket. De subsidie wordt slecht eenmaal per woning verstrekt.

Subsidie voor maatwerkadviesrapport

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen voor jouw woning het beste resultaat en rendement geven? Vraag dan eerst een maatwerkadviesrapport aan. Ook hiervoor kun je subsidie krijgen. Die vraag je aan nadat je de rekening voor het rapport hebt betaald én nadat je minimaal 2 energiebesparende maatregelen hebt laten uitvoeren.

Aanvragen

Aanvragen is mogelijk vanaf 2 september 2019 op RVO.nl . Bekijk voor het indienen van uw aanvraag eerst de voorwaarden.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kun je als VvE een gebouw verduurzamen?

Als je als VvE een gebouw wilt verduurzamen sta je er niet alleen voor. Hier vind je een wegwijzer in de beschikbare informatie.

Gezamenlijke verantwoordelijkheden VvE

Een Vereniging van Eigenaren deelt de verantwoordelijkheden voor het gebouw. Samen beslis je over het schilderwerk en over wie de stoep veegt. Afspraken hóe je dat doet worden op twee manieren vastgelegd;

 • In de splitsingsakte worden de harde afspraken vastgelegd. Wat is van wie, wie zit er in het bestuur etc.
 • In het huishoudelijk regelement worden de praktische afspraken vastgelegd.

Als je iets wilt veranderen moet je voor de splitsingsakte naar de notaris. Maar het huishoudelijk regelement kun je iedere vergadering, op de voorwaarden van de akte (bv. met meerderheid van stemmen), aanpassen. Lees meer over beheer en bestuur op Nederlandvve.nl.

Als je wilt verduurzamen doe je dat ook samen. Het dak, de muren, de vloer en de ramen zijn meestal een beetje van iedereen. Dus zorg ervoor dat je iedereen ook meekrijgt bij je plannen. Lees de akte en het regelement en presenteer je plan bij de ALV. Hoe je dat precies doet en waar je aan moet denken vind je op de site van VvE’s met energie. Zij bieden een stappenplan en handige tips voor het proces.

Ondersteuning bij verduurzaming

Arnhem AAN laat zien welke goede voorbeelden er in Arnhem zijn. Arnhem AAN werkt met AANjagers; bewoners met ervaring met verduurzaming. Zij kunnen je verder helpen om de volgende stap te zetten. Ook de Gereedschapskist van de AANjagers biedt mogelijkheden. Het AANjaagfonds is speciaal opgericht om duurzame wijk- en buurtinitiatieven te ondersteunen in de uitvoering van hun activiteiten.

Zelf thuis aan de slag? Op Energieloket Midden Gelderland kan je terecht met je vragen over energie. Bijvoorbeeld over de isolatie van je woning, over zonnepanelen, of over een nieuwe warmteinstallatie. Ook kun je er een gratis woonwensenscan aanvragen!

In Gelderland is een speciaal loket voor VvE’s; het VvE Energieloket. Hier vind je informatie over de mogelijkheden voor verduurzaming van een VvE en hoe je daar ondersteuning bij krijgt. Je kunt het loket ook bellen met vragen.

Landelijk is VvE belang de aangewezen vraagbaak. Op hun site en in het tijdschrift zijn voorbeelden te vinden van verduurzaming met tips, aandachtspunten en nuttige links. Bovendien kan VvE belang met je meedenken over waar je moet beginnen. Als je lid bent is dat gratis.

Subsidie

Er zijn verschillende subsidies aan te vragen als VvE. Voor algemene procesondersteuning kun je terecht bij Arnhem AAN.

Wil je een Duurzaam Meerjarig onderhoudsplan (MJOP) of NOM Ready plan laten maken dan kun je subsidie krijgen van de provincie Gelderland voor een bouwkundige die met je een plan maakt. Dit zijn plannen waarmee je een gebouw voorbereidt op de gasloze toekomst. Meer info vind je bij het VvE Energieloket.

Ook bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je subsidie krijgen voor een energieadvies. Voorwaarde is dan wel dat je minimaal twee van de maatregelen uitvoert.

Daarnaast zijn er verschillende leningen voor duurzame maatregelen. Een overzicht vind je bij de Energiesubsidiewijzer en bij het NEF.

Zonnepanelen

Zonnepanelen lijken de makkelijkste maatregel voor een VvE. Het dak is groot maar er zijn een aantal aandachtspunten;

 1. Maak eerst een totaalplan. Dit plan zorgt voor een beter afweging van de investeringen. Voor meer informatie over het opstellen van een plan vind je op de website van het VvE Energieloket
 2. Denk ook aan warmte als mogelijkheid. PVT panelen of zonnecollectoren zetten zonlicht om in warm water wat wordt opgeslagen in een buffervat. Het is wel duurder maar levert ook veel meer op.

Informatie over zonnepanelen vind je via Milieu Centraal.

Informatie over de verdeling van stroom en praktische VvE-zaken vind je bij VvE zonnecoach.

Meer lezen

Er is veel geschreven over een aanpak voor VvE’s. 

TNO heeft met partners een uitgebreid onderzoek gedaan naar maatregelen. Op deze site vind je tal van links en hulpmiddelen.

Energielinq biedt bouwtechnische materialen voor Nul op de Meter. Ook voor VvE’s. Dit is iets om met een bouwtechnisch adviseur te bespreken.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Kan ik meedoen aan een collectieve inkoopactie van spouwmuur- en/of vloerisolatie?

Het Energieloket organiseert voor woningeigenaren in de gemeente Doesburg, Duiven, Westervoort en Zevenaar een gezamenlijke inkoopactie van zonnepanelen, spouwmuur- en vloerisolatie met Winst uit je woning. 

Schrijf u geheel vrijblijvend in en ontvang een onafhankelijk advies op www.liemersenergieloket.nl/winstuitjewoning.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Kan ik een duurzaamheidslening aanvragen in de gemeente Doesburg?

De gemeente Doesburg vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuinig worden. Daarom biedt de gemeente de mogelijkheid om een Duurzaamheidslening aan te gaan.

Met de gemeentelijke duurzaamheidslening is het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen voor het treffen van energiebesparende maatregelen in en aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, isolatiemaatregelen of een warmtepomp. De voorwaarden zijn door de gemeente zelf bepaald. Alleen natuurlijke personen kunnen een duurzaamheidslening aanvragen. Rechtspersonen, waaronder een Vereniging van Eigenaren (VVE), zijn uitgesloten.

Kenmerken duurzaamheidslening

 • eigen woning in de gemeente Doesburg
 • leenbedrag tussen de € 2.500,- en € 25.000,-
 • looptijd lening 10 jaar tot 15 jaar
 • toets kredietwaardigheid door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn)
 • rente wordt vastgesteld op datum van binnenkomst aanvraag (actuele rentetarieven)
  op dit moment 1,6%
 • altijd boetevrij aflossen
 • geen afsluitkosten

Leeftijdsgrens

Voor alle consumptieve leningen van SVn geldt een leeftijdsgrens van 75 jaar. Als één van de aanvragers ouder dan 75 jaar is, wordt hij wel meegenomen in de aanvraag, maar zijn inkomen niet in de krediettoets.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Ik wil een buitengevel isoleren. Moet ik daar een vergunning voor aanvragen?

Bij gevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren geplaatst. Je huis wordt dus iets ‘dikker’. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Je nieuwe gevel kan hierdoor weer lijken op de oude. Buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft belangrijke voordelen: je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen, en de buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw.

Door buitengevelisolatie gaat de woning er iets anders uitzien. Daarom heb je een vergunning nodig van de gemeente. Vraag die op tijd aan via het Omgevingsloket. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan.

Voor advies kun je terecht bij Expertise bouw van de Omgevingsdienst Regio Arnhem: postbus@odra.nl of via 026 – 377 1600.
 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Wat zijn de mogelijkheden om een schoolgebouw te verduurzamen?

Een gezonder binnenklimaat voor de school? Zuinige verlichting? Het dak isoleren of liever HR++ glas? Of toch maar zonnepanelen? Veel schoolbesturen willen hun scholen verduurzamen, maar weten niet hoe.

Beslisboom Verduurzaming Scholen

De Beslisboom Verduurzaming Scholen is een gratis keuzehulpmiddel voor verduurzaming van schoolgebouwen uit het primair en voortgezet onderwijs.

De Beslisboom geeft voor schoolgebouwen uit 3 verschillende bouwjaarklassen een maatregelpakket met oplossingen voor energie- en binnenklimaatverbetering. Er zijn 9 integrale maatregelpakketten, met maatregelen die onderling op elkaar zijn afgestemd. Die zijn berekend voor een beoogde exploitatieperiode van 5, 15 of 25 jaar. 8 van de maatregelpakketten voldoen aan de Wet Milieubeheer en aan Energielabel C of B en Frisse Scholen Klasse C of B.

Zo kunnen schoolbesturen slim verduurzamen. De Beslisboom geeft ook een indicatie van de benodigde bouw- en investeringskosten, opties voor de financiering en handige informatie over aanbestedingsprocedures.

Frisse Scholen

Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid.

Het energiegebruik in veel scholen is hoog. Vooral het elektriciteitsverbruik is gemiddeld genomen vergeleken met de normvergoeding, de afgelopen jaren flink gestegen. De energieprijzen zullen naar verwachting de komende jaren verder stijgen. Frisse scholen zorgen voor:

 • Besparing op de energie (kostenbesparing),
 • Minder luchtvervuiling (beperking CO2-uitstoot/broeikaseffect),
 • Vermindering van het gebruik van fossiele grondstoffen.

Daarnaast zorgt een gezond binnenmilieu voor:

 • Verlaging gezondheidsklachten van leerlingen en personeel,
 • Minder ziekteverzuim van leerlingen en personeel,
 • Verhoging welzijn en verbetering (leer/werk)prestaties van leerlingen en personeel

Kijk voor meer informatie over Frisse scholen op de website van RVO en GreenDeal Scholen


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Kunnen sportclubs subsidie krijgen voor zonnepanelen en/of energiebesparende maatregelen?

De subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS) richt zich op sportverenigingen en sportstichtingen. Per 1 januari 2019 gaat deze regeling EDS op in de nieuwe Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties. De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) voert deze subsidieregeling uit.

Om de bouw, het onderhoud en het beheer van sportaccommodaties, én de aanschaf en het onderhoud van sportmaterialen te stimuleren, kunnen amateursportorganisaties subsidie aanvragen. De regeling ‘bouw en onderhoud sportaccommodaties’ subsidieert sportgerelateerde kosten die vanaf 1 januari 2019 aan de organisatie gefactureerd worden. Horecagerelateerde activiteiten worden niet gesubsidieerd. Voor andere voorbeelden van kosten die wel of niet worden gesubsidieerd, kun je bij de regeling bekijken.

Hoogte subsidie

De regeling subsidieert 20% van de kosten van de activiteiten (inclusief btw). Per organisatie geldt een maximum subsidiebedrag van € 2,5 miljoen per kalenderjaar. Je mag meerdere aanvragen indienen.

Voor de gehele regeling is in 2019 een budget van € 87 miljoen beschikbaar. Dit wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van complete aanvragen.

Extra subsidie voor energiebesparende regelingen
Voor energiebesparende maatregelen of activiteiten om de toegankelijkheid van de accommodatie te verbeteren, kan aanvullende subsidie worden verstrekt. Deze subsidie bedraagt maximaal 15% van de kosten (inclusief btw).

Voorbeeld: Er moet een lichtmast voor veldverlichting vervangen worden. De aanschaf van materialen en kosten van arbeid komen in aanmerking voor deze regeling. De standaardsubsidie is 20%, maar LED-verlichting die voldoet aan de voorwaarden wordt voor 35% gesubsidieerd.

Welke energiebesparende maatregelen hiervoor in aanmerking komen, leest u in de Bijlage hieronder.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Waarom is isolatie van de woning belangrijk?

Een woning zonder isolatie verliest veel warmte via het dak, de gevel, de ramen en de vloer. Isoleren is de gemakkelijkste manier om energie – en daarmee geld – te besparen. En een goed geïsoleerd huis verhoogt het comfort in je huis aanzienlijk. Een geïsoleerd huis tocht minder en houdt de warmte beter vast. Andere voordelen zijn minder last van schimmel en condensvorming en ook minder geluidsoverlast van buiten.
 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Wat kan ik besparen als ik mijn woning isoleer?

Wat u kunt besparen is afhankelijk van uw huistype, het bouwjaar, wat er al is gedaan en uw energieverbruik (hoe ziet uw huishouden eruit).

Energiebesparing tussenwoning

Op de afbeelding hierboven ziet u een voorbeeld van een tussenwoning.

Op de website van Milieucentraal staat per woningtype aangegeven wat mogelijk is en hoeveel je hiermee kan besparen. Hieronder zijn de relevante links weergegeven.
 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Welke materialen kunnen voor isolatie toegepast worden?

Er zijn een hoop isolatiematerialen beschikbaar. De meest gebruikte soorten zijn minerale soorten (bijvoorbeeld glas- of steenwol) of op basis van kunststof (PUR, isolatiefolie). Daarnaast zijn er nog een hoop natuurlijke materialen op de markt verkrijgbaar, zoals isolatiemateriaal van vlas, katoen, hennep, wol, cellulose, leem en stro en kurk. De keuze voor al dan niet natuurlijke materialen is vaak een persoonlijke. De belangrijkste eigenschap om op te letten is de isolatiewaarde (R-waarde) en de toepassing. De keuze van het isolatiemateriaal kunt u doornemen met uw leverancier.

De verschillen in milieu-impact tussen de materialen zijn klein. Dát u isoleert is belangrijker dan het materiaal dat u kiest. Alleen schapenwol en gespoten PUR als vloerisolatie met HFK's als blaasmiddel zijn op milieugronden afraders.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Welke vormen van isolatie zijn er en hoe kies ik de juiste?

Er zijn 5 (hoofd) typen van isolatie:

 • Gevelisolatie: spouwmuur, binnengevel en buitengevel
 • Vloerisolatie
 • Glas isolatie: dubbel glas en HR-glas, isolerende raamfolie, isolerende raambekleding.
 • Dakisolatie
 • Kruipruimte-isolatie

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn de meeste vormen van isolatie een klus zonder rommel of veel gedoe. Vrijwel alle isolatie kan van buiten of vanuit de kruipruimte aangebracht worden. Behalve het dak, daarbij moet men binnen werken.

De keuze van de isolatie is met name afhankelijk van wat er al is. De eerste stap is dan ook vaak uitzoeken wat je nog kunt verbeteren aan de isolatie van je woning.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Ik ga mijn woning goed isoleren, hoe zorg ik dan voor voldoende ventilatie?

Naast isoleren is het belangrijk dat uw huis ook goed ventileert. Vuile lucht moet het huis uit, en schone lucht het huis in.

Wist je dat een gemiddeld gezin ongeveer 10 liter waterdamp produceert, door te douchen, te koken en te ademen? Dit vocht, maar ook fijnstof en andere luchtvervuiling, kan leiden tot bijvoorbeeld schimmelvorming, houtrot, maar ook ademhalingsproblemen.

Naast een goed isolatieplan is een goed ventilatieplan net zo belangrijk. Er zijn verschillende ventilatiesystemen, zoals natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en balansventilatie. 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kan ik zelf mijn koop-woning isoleren?

Veel isolatieklussen kunt u zeker zelf doen, zoals dakisolatie, vloerisolatie, binnen- of buitengevelisolatie of het aanbrengen van isolerende raambekleding. U heeft dan twee rechterhanden, wat extra tijd en een zorgvuldig plan nodig. Veel kunt u vinden in doe-het-zelf-folders en via leveranciers van de materialen. Het is wel belangrijk om over een aantal punten goed na te denken:

 • Ventilatie en vochtafvoer zijn essentieel. Isoleren is belangrijk, maar de vochtafvoer en aanvoer van frisse lucht eveneens. Dit moet goed met elkaar in balans zijn. Neem een goed ventilatieplan mee in uw isolatieplannen.
 • Weet hoe uw dak, muur of vloer in elkaar zit. 

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kan ik zien of mijn huis warmte verliest?

Een heel duidelijke manier om letterlijk te zien of en waar uw huis warmte verliest, is door een warmtebeeld van uw huis te laten maken. Op een warmtescan is te zien of er op plaatsen isolatie ontbreekt, of er naden of kieren zijn en of er koudebruggen zijn. Er zijn in principe twee soorten warmtescans: de quickscan en de uitgebreide warmtebeeldrapportage. De eerste geeft een indruk waar uw huis warmte verliest, de tweede geeft een uitgebreide rapportage van de isolatiekwaliteit van uw huis. De prijs is dan ook hoger. Een scan kost gemiddeld € 100 – 150; een compleet beeld al snel € 250 – 400.

Laat een warmtebeeld altijd door een specialist maken en uitleggen. En indien u het met meerderen doet (bijvoorbeeld de straat) zijn er vaak flinke kortingen te krijgen. 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Kan ik als VvE gebruik maken van de "Subsidie energiebesparing eigen huis" voor isolatiemaatregelen?

Ga je als Vereniging van Eigenaren (VvE) voor het gebouw maatregelen nemen voor energiebesparing? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis aan. VvE’s kunnen nog gebruikmaken van de regeling tot en met 31 december 2022.

Subsidie voor energieadvies

Vraag eerst een energieadvies aan, eventueel in combinatie met een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en/of procesbegeleiding. Je krijgt daarmee inzicht in welke energiebesparende maatregelen voor het gebouw het beste resultaat en rendement geven. De subsidie voor advies vraag je aan, nadat je de kosten hebt gemaakt.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Wil je het gebouw voorzien van energiebesparende maatregelen? Hiervoor verleent het RVO subsidie voordat de maatregelen genomen worden. Het subsidiebedrag per koopwoning is maximaal € 20.000.

Adviesgesprek

Vraag een oriënterend adviesgesprek aan! Een goede voorbereiding is het halve werk. Voorkom teleurstelling en laat je eerst informeren voordat je een aanvraag doet. 

Aanvragen

Of je nu advies aanvraagt, of een aanvraag doet voor energiebesparende maatregelen, je kunt de aanvraag indienen via mijn.rvo.nl. Daar vind je meer informatie over het aanvraagproces.

Let op:

 • Dien de aanvraag voor de maatregelen in voordat je start met de renovatie van het gebouw.
 • Je moet minimaal 2 isolerende maatregelen uitvoeren in de bestaande thermische schil. De maatregelen moeten voldoen aan minimale isolatiewaarden en minimale oppervlakten. Kies je voor de maatregelen dak- en/of vloer/bodemisolatie, dan moet je het gehele dak en/of de gehele vloer/bodem isoleren.
 • Dien je aanvraag compleet in, dus inclusief de uitvoerdersformulieren. Let op dat jehet juiste formulier opstuurt, dus niet het formulier ‘Verklaring Aannemer/Installateur VvE 10-15 jaar of 30 jaar’ van het Nationaal Energiebespaarfonds voor de Energiebespaarlening.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Ik wil isoleren, maar er zit asbest in mijn dak. Wat nu?

Ga je verbouwen in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Pas dan op voor asbest. Als je asbesthoudend materiaal beschadigt (bijvoorbeeld door breken, boren of zagen), kunnen er asbestvezels vrijkomen. Inademen van die vezels kan slecht zijn voor de gezondheid.

Als je asbest ontdekt, moet je het (laten) verwijderen of afdekken als er een risico is dat er vezels vrijkomen. Is dat risico er niet, dan is het vaak beter om asbest te laten zitten. Dat geldt bijvoorbeeld als het asbest goed vast zit (‘hechtgebonden’ is, bijvoorbeeld in cement zit), of op plekken zit die goed zijn afgeschermd en waar je nooit komt.

In sommige gevallen mag je asbest zelf verwijderen, in andere gevallen moet je een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. In elk geval geldt: verkeerd verwijderen is vaak gevaarlijker dan laten zitten.

Asbestdak: voor 2024 verwijderen

Asbestdaken zijn vanaf 2024 verboden en moet je dus (laten) verwijderen. De reden hiervoor is dat asbestdaken door weer en wind kunnen beschadigen, waardoor er vezels kunnen vrijkomen. Het budget voor de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken is inmiddels uitgeput.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Wat is de relatie tussen het asbestverbod en energiebesparing?

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland naar verwachting verboden. Het verwijderen van het asbestdak is een goed moment om het dak beter te isoleren en/of  zonnepanelen te plaatsen.

Met een geïsoleerde binnenzijde van het dak beperken bedrijven warmteverlies via schuin dak (erkende energiemaatregel 4a). Dikwijls worden asbestverwijdering, plaatsing van isolatiedak, zonnepanelen en LED-verlichting in 1 arbeidsgang meegenomen. De renovatie wordt zo bekostigd met subsidies en energiebesparingen.

De bedrijfsruimte wordt behalve duurzaam ook comfortabeler en meer waard.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Ik woon in een huurwoning, wat kan ik zelf doen om te isoleren?

Maatregelen die u eenvoudig zelf kunt aanbrengen en bij vertrek weer kunt verwijderen, kunnen natuurlijk altijd. Denk hierbij aan isolerende raamfolie, isolerende raambekleding, isolerende folie achter de radiatoren. Wilt u grotere maatregelen treffen, dan is overleg met de verhuurder vaak nodig. De Woonbond heeft hiervoor een duidelijk stappenplan ontwikkeld.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Is er een speciaal energieloket, waar een VvE terecht kan met alle energievragen?

In 2017 is het VvE Energieloket Gelderland van start gegaan.

Het VvE Energieloket is beschikbaar voor alle (leden van) Vereniging van Eigenaren in Gelderland die aan de slag willen met de verduurzaming van hun gebouw. Het VvE Energieloket Gelderland geeft informatie hoe je het gebouw kan verbeteren op het gebied van comfort, energiezuinigheid, veiligheid en uitstraling.

Het biedt bijvoorbeeld ondersteuning door:

 • VvE’s een scan aan te bieden die de verduurzamingsmogelijkheden in kaart brengt
 • Actuele informatie
 • Informatie over beschikbare subsidies en leningen
 • Blogs met o.a. ervaringen van andere VvE’s
 • Informatiebijeenkomsten en activiteiten in de regio

De komende tijd wil het VvE Energieloket met zo veel mogelijk VvE’s in contact komen om de mogelijkheden te onderzoeken om binnen de huidige maandlasten gebouwen comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Spreekt jou dit aan? Neem gerust contact op met het VvE Energieloket Gelderland via 085 – 060 89 39 of stuur een e-mail naar info@vve-energieloket.nl


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62