Veelgestelde vragen

Isolatie / Zonne-energie / Subsidies en financiering / Energiebesparing

Hoe kun je als VvE een gebouw verduurzamen?

Als je als VvE een gebouw wilt verduurzamen sta je er niet alleen voor. Hier vind je een wegwijzer in de bestaande informatie.

Gezamenlijke verantwoordelijkheden VvE

Een Vereniging van Eigenaren deelt de verantwoordelijkheden van het gebouw. Samen beslis je over het schilderwerk en over wie de stoep veegt. Afspraken hóe je dat doet worden op twee manieren vastgelegd;

  • in de splitsingsakte worden de harde afspraken vastgelegd. Wat is van wie, wie zit er in het bestuur etc.
  • In het huishoudelijk regelement worden de praktische afspraken vastgelegd.

Als je iets wilt veranderen moet je voor de splitsingsakte naar de notaris maar het huishoudelijk regelement kun je iedere vergadering, op de voorwaarden van de akte (bv. met meerderheid van stemmen), aanpassen. Lees meer over beheer en bestuur op Nederlandvve.nl

Als je wilt verduurzamen doe je dat ook samen. Dak, muren, vloer, ramen zijn meestal een beetje van iedereen. Dus zorg ervoor dat je iedereen ook mee krijgt bij je plannen. Lees de akte en het regelement en presenteer je plan bij de ALV. Hoe je dat precies doet en waar je aan moet denken vind je op de site van VvE’s met energie. Zij bieden een stappenplan en handige tips voor het proces.

Ondersteuning bij verduurzaming

Arnhem AAN laat zien welke goede voorbeelden er in Arnhem zijn. Arnhem AAN werkt met aanjagers; ervaren bewoners met ervaring met verduurzaming. Zij kunnen je verder helpen om de volgende stap te zetten. Ook de Gereedschapskist van de AANjagers biedt mogelijkheden. Het AANjaagfonds is speciaal opgericht om duurzame wijk- en buurt initiatieven te ondersteunen in de uitvoering van hun activiteiten.

Zelf thuis aan de slag? Op Energieloket Midden Gelderland kan je terecht met je vragen over energie. Bijvoorbeeld over de isolatie van je woning, over zonnepanelen, of over een nieuwe warmte installatie. Ook kun je er een gratis woonwensenscan aanvragen!

In Gelderland is een speciaal loket voor VvE’s; het VvE Energieloket. Hier vind je informatie over de mogelijkheden voor verduurzaming van een VvE en hoe je daar ondersteuning bij krijgt. Je kunt het loket ook bellen met vragen.

Landelijk is VvE belang de aangewezen vraagbaak. Op hun site en in het tijdschrift zijn voorbeelden te vinden van verduurzaming met tips, aandachtspunten en nuttige links. Bovendien kan VvE belang met je mee denken waar je moet beginnen. Als je lid bent is dat gratis.

Subsidie

Er zijn verschillende subsidies aan te vragen als VvE. Voor algemene procesondersteuning kun je terecht bij Arnhem AAN.

Wil je een Duurzaam Meerjarig onderhoudsplan (MJOP) of NOM Ready plan laten maken dan kun je subsidie krijgen van de provincie Gelderland voor een bouwkundige die met je een plan maakt. Dit zijn plannen waarmee je een gebouw voorbereidt op gasloos. Meer info bij VvE Energieloket

Ook bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je subsidie krijgen voor een energieadvies. Voorwaarde is dan wel dat je minimaal twee van de maatregelen uitvoert.

Daarnaast zijn er verschillende leningen voor duurzame maatregelen. Een totaal overzicht vind je bij de Energiesubsidiewijzer en bij het NEF.

Zonnepanelen

Zonnepanelen lijken de makkelijkste maatregel voor een VvE. Het dak is groot maar er zijn een aantal aandachtspunten;

  1. Maak eerst een totaalplan. Dit plan zorgt voor een beter afweging van de investeringen. Voor meer informatie over het opstellen van een plan vind je op de website van het VvE Energieloket

No-regret plan van aanpak naar nul-op-de-meter

  1. Denk ook aan warmte als mogelijkheid. PVT panelen of zonnecollectoren zetten zonlicht om in warm water en wordt op geslagen in een buffervat. Het is wel duurder maar levert ook veel meer op.

Informatie over zonnepanelen vind je via Milieu Centraal

Informatie over verdeling van stroom en praktische VvE zaken vind je bij VvE zonnecoach.

Meer lezen

Er is veel geschreven over een aanpak voor VvE’s. 

TNO heeft met partners een uitgebreid onderzoek gedaan naar maatregelen. Op deze site vind je tal van links en hulpmiddelen.

Energielinq biedt bouwtechnische materialen voor Nul op de Meter. Ook voor VvE’s. Dit is meer iets om met een bouwtechnisch adviseur te bespreken.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62

Energiebesparing

Hoe kan de Energiebank mij helpen te besparen op mijn energierekening?

Als je inkomen maximaal 120% van de bijstandsnorm is, dan kan de Energiebank je helpen energie te besparen. Om de energiebesparing te realiseren geeft een energiecoach tips voor gedragsverandering en fysieke maatregelen. Daarnaast bieden zij producten aan die direct het energieverbruik omlaag kunnen brengen. Zo wordt er voor elk huishouden een specifiek pakket samengesteld met hierin energiebesparende producten. Voorbeelden van deze producten zijn radiatorfolie, LED-lampen en tochtstrips. De schatting is dat de gemiddelde besparing na de bezoeken van de energiecoach zo’n € 200,- per jaar is.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Hoe kan een school eenvoudig energie besparen?

Op 16 april 2019 start het 2-jarige programma "Scholen besparen energie". Het ministerie van BZK lanceert het programma in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), PO-Raad, VO-raad, Ruimte-OK, Bouwstenen voor Sociaal en RVO.nl.

Scholen besparen energie

Het programma ondersteunt basisscholen en middelbare scholen actief en onafhankelijk bij het nemen van eenvoudige maatregelen om energie te besparen. Daarbij ligt de focus op kleine energiebesparende ingrepen die weinig kosten, en waarmee schoolbesturen relatief veel geld kunnen besparen.

Denk bijvoorbeeld aan het inzichtelijk maken van het energieverbruik, het minimaliseren van sluimerverbruik en het energiezuinig inregelen van de verwarming. Aan de slag gaan met energiebesparend gedrag samen met leerlingen en leerkrachten hoort daar ook bij. Uit de praktijk blijkt dat met al dat laaghangend fruit al snel zo’n 10% energiebesparing kan worden bereikt.

Direct aan de slag

Schoolbesturen worden actief ondersteund in het nemen van de eerste stappen. Een Energiebespaarder maakt samen met het schoolbestuur inzichtelijk welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Via een online en telefonische helpdesk kunnen schoolbesturen vragen stellen.

Schoolbesturen die direct aan de slag willen, vragen op de website een startpakket aan met daarin processtappen, tips en informatie voor het nemen van energiebesparende maatregelen.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Waar vind ik informatie over energiezuinige nieuwbouw?

Hoe werkt dat nou eigenlijk, een nieuwbouwhuis kopen of huren? Wil je een nieuwbouwwoning te kopen of te huren? Laat je dan goed informeren. Nieuwbouwhuizen zijn steeds energiezuiniger. Wat komt er allemaal bij kijken? Waar moet je op letten? En welke mogelijkheden biedt nieuwbouw?

Op de website www.bewustnieuwbouw.nl vind je informatie over het kopen, huren en bewonen van nieuwbouwhuizen vanaf het moment dat een verhuiswens ontstaat tot na de overhandiging van de sleutels. Van een handig stappenplan tot inhoudelijke informatie over bijvoorbeeld energielabels, aardgas wonen en financiën. Ook vind je er praktische zaken en ervaringen van bewoners.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62

Zevenaar Aardgasvrij / Meer informatie

Waar is meer aan informatie te vinden?

Inwoners van de gemeente Zevenaar kunnen voor algemene vragen contact opnemen met de gemeente Zevenaar via aardgasvrij@zevenaar.nl of voor praktische zaken en duurzame warmteoplossingen het Liemers Energieloket:  Liemers Energieloket of Hier verwarmt. Vragen over lokale energiecoöperaties kunt u hier stellen: Hier opgewekt.

Als u een huurwoning heeft kunt u uw verhuurder vragen om besparende maatregelen.
Als u een eigen woning heeft kunt u natuurlijk een aannemer of installateur om raad vragen.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62

Zevenaar Aardgasvrij / De warmtepomp

Hoe zeker is het, heb ik over 10 jaar nog wel warmte?

Er is brede politieke overeenstemming dat we tussen nu en 2050 moeten stoppen met aardgas voor de verwarming van onze woningen en dat dit wijk voor wijk moet gebeuren. Gelukkig zijn er genoeg duurzame alternatieven voor verwarmen en warm water. Denk hierbij aan elektrische oplossingen (warmtepompen), warmtenetten (stadsverwarming, WKO) en groen gas. Welke oplossing het best toepasbaar is, is afhankelijk van de woning en de beschikbare duurzame bronnen. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om samen met alle bewoners een goed alternatief te vinden. U hoeft zich in ieder geval geen zorgen te maken dat u ineens in de kou komt te zitten.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Kan een warmtepomp ook koelen?

De meeste warmtepompen kunnen ook koelen. Met name grondwaterwarmtepompen zijn hier erg geschikt voor.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Maakt een warmtepomp ook warm water?

Ja, een warmtepomp maakt ook warm tapwater. Om die reden is er ook een boilervat nodig, om dat water op te slaan. Dat betekent wel dat je niet meer uren kunt douchen achter elkaar, zoals bij een cv-ketel.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Moet ik mijn meterkast aanpassen als ik een warmtepomp koop?

Het kan zijn dat er aanpassingen in je meterkast nodig zijn. Als je een één fase meterkast hebt, dan zal je bij Liander moeten aanvragen of ze dat willen omzetten naar drie fasen. De kosten daarvoor verschillen maar ga uit van minimaal €200 euro.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Dit punt geldt vooral voor lucht-waterwarmtepompen, met een buitengedeelte dat lijkt op een airco. De hoeveelheid geluid verschilt per warmtepomp, maar denk aan het geluid van een koelkast, soms iets luider, afhankelijk van hoe hard de warmtepomp op dat moment moet werken. De hoeveelheid geluid is o.a. ook afhankelijk van de grootte van het buitendeel. Alleen groter is juist zachter, niet harder.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Is een grondboring altijd noodzakelijk?

Nee. Je hebt verschillende soorten warmtepompen. Bij warmtepompen met grondwater als bron, moet je boren. Voor warmtepompen die lucht als bron hebben, of oppervlaktewater zoals een sloot of een meer, is dat niet nodig.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Wat zijn de kosten van onderhoud?

Het is verstandig om een warmtepomp jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven. Omdat het een complex apparaat is, kan het bovendien zo zijn dat de onderhoudskosten iets hoger liggen dan bij een cv-ketel.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Wat zijn de kosten van onderhoud?

Het is verstandig om een warmtepomp jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven. Omdat het een complex apparaat is, kan het bovendien zo zijn dat de onderhoudskosten iets hoger liggen dan bij een cv-ketel.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Heeft een warmtepomp ook onderhoud nodig?

Een warmtepomp heeft jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig om ervoor te zorgen dat hij goed blijft presteren.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Kan een warmtepomp een op een geïnstalleerd worden bij het vervangen van mijn CV ketel?

Nee, meestal niet. Alleen als je gasverbruik nu al zeer laag is, kun je één op één over op een warmtepomp. Bij huizen die na 2010 gebouwd zijn, is er een goede kans dat je zo kunt overstappen op een volledige warmtepomp. Bij huizen die na 1992 gebouwd zijn, is er een goede kans dat het slim is om direct over te stappen op een hybride warmtepomp.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Wat is de terugverdientijd als ik een warmtepomp koop?

Deze vraag stel je ook niet als je een cv-ketel aanschaft. En het antwoord is ook niet pasklaar. Want vóór aanschaf van een warmtepomp, moet je eerst je huis voorbereiden. De vloeren, muren, ramen en dak moeten zeer goed geïsoleerd zijn, je hebt vaak vloerverwarming nodig en een goed ventilatiesysteem. Daarbovenop komen de kosten van de warmtepomp. Al die kosten bij elkaar verschillen per huis. En hoewel je qua energie- en netwerkkosten gaat besparen, verschilt het per huis in hoeveel jaar je dat terugverdient. Het gaat dan in het beste geval wel eerder om 15 jaar dan om 5.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Een warmtepomp gaat minimaal 10, vaak 15 en soms ook 20 jaar mee, net als een cv-ketel.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Wat kost een warmtepomp?

Dat hangt af van het type warmtepomp. Hybride warmtepompen zijn vaak het goedkoopst, zo tussen de 3000 en de 6000 euro. Luchtwaterwarmtepompen zijn wat duurder, zo tussen de 4000 en de 11000 euro, afhankelijk van het vermogen, het rendement en de kwaliteit. Die kwaliteit uit zich bijvoorbeeld in het geluidsniveau van het buitendeel. Grondwaterwarmtepompen zijn het duurste. Die gaan vanaf de 10.000 tot wel 20.000 euro. Een groot deel van de kosten zit in het boren van een bodemlus van 10 tot 150 meter diep. Daarvoor is een speciale installatie nodig en speciaal getrainde mensen.

Let op bij aanschaf van iedere warmtepomp: een flink deel van de kosten zit in de installatie. Dat komt omdat de installatie van een warmtepomp technisch moeilijker is dan een cv-ketel, en het ook meer zorg vraagt bij de inregeling omdat het een gevoelig systeem is.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Welke warmtepomp is het beste voor mijn huis?

Dat hangt af van een aantal verschillende dingen. Wat kan er technisch? Hoeveel geld heb je ervoor over? Hoe goed is je huis geïsoleerd? Een grondwaterwarmtepomp is bijvoorbeeld technisch niet altijd mogelijk en bovendien een stuk duurder dan een luchtwaterwarmtepomp. Als je huis niet goed genoeg geïsoleerd is, kun je soms al wel aan de slag met een hybride warmtepomp, maar nog niet met een volledige warmtepomp.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62
Hoe groot is een warmtepomp?

Een grondwater-warmtepomp heeft het formaat van een flinke koelvriescombinatie. Een luchtwaterwarmtepomp heeft de grootte van een cv-ketel, met daarnaast een boilervat en buiten een kast van ongeveer een meter hoog bij een meter breed en een halve meter diep.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 065 39 62